Många casinon söker spellicens

Spelmarknaden är i förändring, det råder det ingen tvekan om och allt fler spelbolag tar chansen att söka licensen för att få driva lagligt spel på nätet inom svenska gränserna – hela 80 bolag har redan ansökt och fler varslar om sina planer för att följa efter i dessa fotspår.

På sajten Mult i inlägget http://www.mult.se/spelmonopolet-ar-snart-borta/ kunde vi läsa om hur spelmonopolet var på väg bort inom en snar framtid. Denna framtid är nu här. Och visst är det många spelaktörer som vill ta del av kakan. I en artikel som till exempel Svenska Dagbladet publicerat skriver man att det är hela 80 stycken spelbolag som redan har ansökt om licensen, och fler kär det bli. Så för att hålla sig kvar på topp har Svenska Spel tvingats ändra om sin IT i grunden.

”Vid tolvslaget på nyårsnatten träder den nya spellagen i kraft. För Svenska Spels del innebär det bolagets största it-projekt någonsin när en hel it-infrastruktur måste delas upp i tre separata – och bytet sker bokstavligen över en natt.” läs mer hos ComputerSweden.

Till tidningen säger Jörgen Olofsson, som är CIO på Svenska Spel, att det kommer bli 20-30 medarbetare hos bolaget som kommer att få fira sin nyårsafton på kontoret. För det är en hård deadline. Innan 12-slaget får man inte bedriva den verksamhet som är planerad att ersätta den nuvarande, och efter 12-slaget får man inte ha kvar den nuvarande – alltså måste bytet ske prick 00.00.

ATG byter betallösning

Svenska Spel är dock inte ensamma om att behöva ta till förändringar för att följa de nuvarande reglerna, även ATG behöver förnya sig en aning. För att kunna bedriva onlinespelsverksamhet behöver man nämligen lägga till ett identifieringssystem och i ett pressmeddelande publicerat i DI skriver man hur detta system kommer att e-legitimationen Freja eID som tillhandahålls av IT-säkerhetsföretaget Verisec som man nu slutit ett avtal med.