Är du en dålig förlorare?

Eller kanske en dålig vinnare? De flesta spel och sporter går ut på en sak: att tävla. Antingen så vinner man, eller så förlorar man. Oavsett om man har vinnarskalle eller ej så är det för många väldigt viktigt, och människor kan reagera på en mängd olika sätt i spelsituationer.

John McEnroe är ett känt exempel på en riktig dålig förlorare, som förbluffade världen med sitt dåliga humör under sin tenniskarriär. När han spelade på Wimbledon 1977 blev han så arg att han tog sin sönder sin racket och sparkade iväg den. Han kunde också förolämpa domaren eller publiken och skrika otidigheter, och blev faktiskt avstängd från en tennisturné i Australien 1985. McEnroe själv hävdar själv att hans beteende var helt rimligt, och menade att det var rättfärdigade protester mot orättvisa regler och domare. Det gamla talesättet ”den som ger sig in i leken får leken tåla” verkar han inte vara bekant med. McEnroe gick senare i terapi, och säger att den processen hjälpte honom att bli en bättre person.

Spel och betting som handlar om pengar kan göra vinster och förluster ännu viktigare. Då handlar spelet inte längre bara om prestige. Kanske har man satsat mycket, och tror att man kan vinna tillbaka pengar som man har förlorat. Det kan man inte, och man bör aldrig spela om mer än man har råd med. På www.casinoeuro.com kan man spela många olika kortspel, men det finns några regler man bör iaktta för att spela ansvarsfullt och undvika att bli en dålig förlorare.

  • Bestäm i förväg hur mycket du ska spela för. Då riskerar du inte att dra iväg ekonomiskt.
  • Tro inte att du kan vinna tillbaka pengar som du har förlorat.
  • Låna aldrig pengar till spel.
  • Spela inte för mer pengar än du kan berätta för familj och vänner.

Om man vet med sig att man är en riktigt dålig förlorare som alltid blir arg och ifrån sig vid förluster, kan det vara dags att vända på steken och försöka bli en vinnarskalle. En vinnarskalle vänder motgångar till bränsle, och använder svårigheter till sin fördel. Jan-Ove Waldner är en svensk pingisspelare som är känd för att vara en riktig vinnarskalle. Om han hade tre segrar bakom sig utgick han ifrån att han skulle vinna igen – det hade han ju gjort förut! Om han hade tre förluster bakom sig tänkte han istället att han var som bäst i underläge, och att det nu var hans tur att vinna. Det är den typen av tanketricks som gör dig till en vinnarskalle och får dig att frigöra olika tankekrafter och hämta sig från förluster. Då behöver man inte bli en dålig förlorare: en förlust betecknar möjligheten till något nytt.

Dåliga vinnare

Tyvärr finns det en baksida även med vinster. En dålig vinnare kan vara minst lika jobbig att ha att göra med som en dålig förlorare: vinnaren kan upplevas som arrogant eller självupptagen, och försöka framhäva sig själv på andras bekostnad. För vissa är tävlingsinstinkten väldigt stark och går före allt annat. Om man trots allt älskar spel och gambling måste man lära sig ett sätt att hantera både vinster och förluster, både för sin egen skull och omgivningens.